×

“Ek het 7 maande lank nie sjampoe gebruik nie en dít was die resultaat”

Lees verder, al laat die gedagte jou ril!
sjampoo

Goeie Huishouding se digitale-inhoudsbestuurder, Madge Booth, deel haar ervaring nadat sy vir ’n volle sewe maande geen produkte op haar hare gebruik het nie.

Ek het vandat ek kan onthou ’n stryd met my hare gevoer. Dit is super-wild en ontembaar kroeserig. Ek het alles probeer. Op 12 het ek selfs met ’n skeermes ingespring – ek het gedink ek sou sonder hare beter lyk as met mý hare! – en moes gaatjies in my ore laat skiet om enige seuntjie-dogtertjie-verwarring te voorkom. Om my hare (op hoërskool – ’n nagmerrie) te laat uitgroei was een van die moeilikste dinge wat al ek ooit moes doen, en nee, dit het nie glad en glansend uitgegroei nie.

Pin hierdie artikel vir later! Volg Goeie Huishouding op Pinterest vir nog

VOOR

Deur die jare het omgekeerde perms (reverse perms) baie gehelp, maar dit het ook heelwat skade aangerig. Later is ek aan ’n sekere stryktang-handelsnaam bekendgestel wat letterlik my lewe verander het. Vir die volgende 10 jaar het ek nooit sonder sysagte, reguit hare uit die huis gegaan nie. My wilde boskaas het my bes bewaarde geheim geword …

Totdat ek op ’n dag op ’n artikel afkom waarin ʼn vrou beweer dat haar wilde, kroeserige hare so mak soos ’n lammetjie geword het nadat sy opgehou het om sjampoe en ander haarprodukte te gebruik. Sy sê haar krulle val sedertdien in lieflike meerminlokke teen haar rug en dat sy haar hare letterlik sonder ENIGE produkte kan was en los. Ek het dit gelees en gedink sy jok, of dat haar hare duidelik nie naastenby so erg soos myne was nie. Maar ’n klein stemmetjie het bly vra: “Sê nou sy’s reg?”

Uiteindelik het ek toegegee en by die #NoPoo (soos in sjamPOE)-beweging aangesluit. My hare was baie droog, wat beteken dat dit selde vuil lyk, en dit het gedurende daardie eerste paar weke baie gehelp.

Ek sou my hare een maal ’n week met warm water in die stort afspoel en dit “was” asof ek sjampoe gebruik het, maar ek het nie. Aanvanklik het ek my stryktang steeds ná elke was gebruik, maar binne drie weke kon ek ’n reuse-verskil sien. My krulle was vir die eerste keer hanteerbaar – die natuurlike olies het die kroes getem en in plaas van die ontploffing op my kop, het my hare wonderlik gelyk nadat ek dit met net ’n haardroër drooggeblaas het. 

Vir die eerste keer in my lewe kon ek my hare was en net so los sonder om my te bekommer oor hoe dit sou lyk as dit droog is. Ek het nie soos ’n mal mens onder die naaste dak ingeduik wanneer ’n paar druppels val nie. Ek was verlief op my hare en dit het fantasties gelyk. Ek was bang dat my hare sleg ruik, maar my man het belowe dit het nie.

Hierdie wittebroodfase het vir omtrent vier maande voortgeduur en toe het my kopvel begin jeuk. Ek het nagelees oor hoe ’n mens jou kopvel kan skoon kry sonder om produkte te gebruik. Ek het probeer om my kopvel met koeksoda te skrop – soos aanbeveel – en dit het ’n bietjie gehelp. Maar na twee maande se gesukkel met my kopvel, het ek in ʼn oomblik van swakheid my man se sjampoe gegryp en my hare gewas. 

Dit was asof iemand my hare opgepomp het. Ná net een dosis sjampoe was my hare weer hulle eiewillige wilde self. Die subtiele krulle wat teen my rug gedans het, was weg. Dit het letterlik een was gekos om van die essensiële olies ontslae te raak wat vir die lieflike transformasie verantwoordelik was. 

Nou wat nou?

Noudat my #NoPoo-poging iets van die verlede is, was ek my hare baie selde, dalk drie tot vier keer ’n maand. Dit was nog nooit weer so ongelooflik nie, maar ek is ook nie pal besig om my kop te krap nie. My hare kroes minder en ek het dit nou in ’n kort bob gesny, iets wat ek, bloot weens die volume, nooit gedink het moontlik sou wees nie. Ek gebruik my stryktang die meeste van die tyd, maar indien nodig, kan ek dit was en net so laat droog word.

NOU

Wat ek geleer het

  1. Almal van ons beskadig ons hare deur dit te veel te was. Om minder hare te was, hou groot voordele in. Dalk nie dadelik nie, maar na ’n paar weke van hoede en kopbande dra, SAL jy resultate sien.
  2. Ek was aanvanklik te skaam om vir enige iemand te sê dat ek nie my hare was nie. Maar toe mense begin vra waarom my hare so goed lyk, het ek hulle vertel, en hulle reaksies het my verras. Die meeste was nuuskierig en het baie vrae gehad oor hoe dit gedoen word. Moet nooit skaam wees oor iets wat jou lewe beter of makliker maak nie.
  3. Dit het ’n bietjie voetwerk gekos om die haarkapper te oortuig dat sy my hare nie met sjampoe kon was nie – maar ek het voet by stuk gehou. Staan op vir dit waarin jy glo.
  4. Moenie iets doen omdat almal dit doen of omdat dit in ’n skoonheidsartikel voorgeskryf word nie – doen wat vir jou werk. 
  5. Een ding wat ek myself graag afvra (nie net oor my hare nie), is: Hoe het mense dit 300 jaar gelede gedoen?” Hulle het sekerlik nie elke dag hare gewas nie, hulle het nie fantastiese produkte en tegnologie gehad nie, en hulle het nie soos weerwolwe gelyk nie. Natuurlike olies kan dus nie só sleg wees nie … Dink ’n bietjie daaroor!

Foto: iStock/pleshko74

 

LEES OOK:

7 maniere waarop jy droë sjampoe verkeerd gebruik

“Ek het 10 verskillende SA winkels se nr. 12-jeans aangepas. Dís hoe dit gelyk het”

6 natuurlike maniere om van ’n olierige vel ontslae te raak

 

Hou jy hiervan?
op ons GRATIS Goeie Huishouding-resepnuusbrief
 
Sakpas skoonheidsprodukte vir minder as R200!

Mooi vir minder!

Close